Raportit ihmisoikeusaktivistien tapoista, tappouhkauksista, häirinnästä ja pelottelusta ovat edelleen yleisiä Guatemalassa ja Hondurasissa.

Monet ihmisoikeuksien puolustajat ovat joutuneet perusteettomien tutkintojen ja pahantahtoisten syytteiden kohteiksi. Heidän toimistonsa ja kotinsa ovat tarkkailun alla, samalla kun tärkeitä ihmisoikeustietoja ja asiakirjoja on varastettu heidän työnsä estämiseksi.
Central-America.gif

Joissain tapauksissa tällaiset vakavat rikkomukset ovat saaneet aktivisteja lopettamaan, tai huomattavasti vähentämään, ihmisoikeustoimintaansa. Suorat hyökkäykset tai heidän henkensä uhkailu pakottaa joskus heitä pakenemaan kodeistaan tai jopa maastaan. Ruohonjuuritason puolustajat työskennellessään taloudellisten, sosiaalisten ja kulttuuristen oikeuksien parissa kaukaisilla alueilla kohtaavat erityisiä haasteita, koska heidän työnsä ei ole niin näkyvää. Rankaisemattomuuden ilmapiiri tekee joskus ihmisoikeustyön ilman oman ja rakkaidensa hengen vaarantamista mahdottomaksi.

Useimmat ihmisoikeuksien puolustajiin kohdistuneiden loukkausten tekijöistä välttyvät vastuulta, ja tutkinnat aktivisteihin kohdistuneisiin rikoksiin ovat hävyttömän riittämättömiä. Sellaisilla rikoksilla on myös laajempia seuraamuksia - ne luovat pelon ilmapiirin.

Ihmisoikeusaktivistit kokevat usein työnsä etuoikeutena, huolimatta pelottelusta ja vapauden rajoituksista kärsimisestä. He taistelevat epäoikeudenmukaisuutta vastaan ja luovat positiivista muutosta yhteiskunnassaan. Heidän työllään ja saavutuksillaan on vaikutusta ihmisoikeuksiin maailmanlaajuisesti.

Hallituksilla on velvollisuuksia toimia niitä vastaan, jotka estävät tai uhkaavat ihmisoikeuksien puolustajien työtä. Kenenkään ei pitäisi joutua elämään tai työskentelemään näin.


Keskiamerikkalainen ihmisoikeusaktivisti kertoo päivästään:

8.00 Ajan töihin, bussin tai kävelemisen sijaan. Tykkään kävellä, mutta joudun varomaan ettei minua seurata tai että kimppuuni hyökättäisiin. Autossani on tummennetut lasit, joten kukaan ei voi nähdä minua. Kun olen saanut tappouhkauksia, kilvetön moottoripyörä tai auto on voinut seurata minua.

10.00 Menen tänään ystävän kotiin tapaamaan intiaaninaisia ja haastattelemaan heitä. En käytä enää toimistoani, koska on turvallisempaa vaihdella paikkaa tai työskennellä kotona. Se tekee työnteosta hankalaa kun tarvitsen internet-yhteyttä.

12.00 Lounastan kahviloissa jotka ovat pieniä ja joiden asiakaskunnan tunnen hyvin. Minun täytyy silti pitää ovea silmällä nähdäkseni kuka astuu sisään, söin missä tahansa.

14.00 Minun ja kollegani täytyy vierailla rannikolla sijaitsevassa kylässä. Tällaisilla pidemmillä matkoilla järjestän ajoneuvojen vaihtoja. Tällä kertaa vaihdan autoa kolmesti varmistaakseni, ettei meille tapahdu mitään.

16.00 Aloitan kotimatkan, vaihtaen taas autoja ettei minua taaskaan voitaisi seurata. Yritän päästä kotiin ennen pimeää - se tekee matkustamisesta turvallisempaa, ja puolisoni ja lapseni eivät huolehdi niin paljoa.

18.00 Olen kotona, väsyneenä mutta onnellisena koska saimme vietyä asioita eteenpäin. Tämä oli hyvä työpäivä. Teen vähän lisää paperitöitä kotona. Kuten tavallista, olen ainoa joka vastaa puhelimeen, tai annan sen mennä vastaajaan. En halua lasteni tai puolisoni vastaavan, koska olen aikaisemmin saanut tappouhkauksia puhelimitse.


Kirjoita vetoomus hondurasilaisten ja guatemalalaisten ihmisoikeusaktivistien puolesta heidän maidensa presidenteille!


Manuel Zelaya
Presidente de la República de Honduras
Casa Presidencial
Boulevard Juan Pablo Segundo
Palacio José Cecilio del Valle
Tegucigalpa
Honduras

Licenciado Oscar Berger Perdomo
Presidente de la República de Guatemala
Casa Presidencial
6 a. Avenida, 4-18 zona 1
Ciudad de Guatemala
Guatemala

Mallikirje:

Dear President,

I am extremely concerned that killings, threats, attacks and acts of intimidation against human rights defenders continue to take place in Guatemala and Honduras.

The lack of progress in identifying those responsible and bringing them to justice perpetuates impunity and further attacks on human rights defenders. I therefore urge you to:

•    protect activists by implementing comprehensive protection measures

•    prevent, investigate and punish abuses, including harassment of activists

•    publicly denounce abuses that undermine human rights work and compromise the security of activists

Yours Sincerely,