Dokumentti-ilta Kurdistanista

Joensuun rauhanryhmä ja Amnesty Internationalin Joensuun ryhmä järjestävät tiistaina 20. maaliskuuta kello 18 alkaen yliopiston Agora-talossa, salissa H1 elokuvaillan, jossa esitetään kaksi dokumenttia kurdien tilanteesta. Elokuvissa on suomenkielinen teksitys. Illassa esitetään kaksi elokuvaa, ja niiden välillä keskustellaan kurdien ihmisoikeuksien toteutumisesta Iranissa, Irakissa ja Turkissa.

Ensimmäinen elokuva on Kurdinaisten kuntokuuri (ohjaaja Carolina Podesta, Argentiina/Iso-Britannia 2005), joka vie katsojan sotakuvausten tuolle puolen. Iranin kurdipakolainen vetää jumppatunteja Erbilin ainoalla naisten kuntosalilla. Kerronta välittää tunnelmia kuntoilevien naisten elämästä, heidän huolistaa, iloistaa ja suruistaan.

Toinen dokumentti on Turkin tunnus-Kurdien ongelma (ohjaaja Jiyar Gol, Kanada 2005) Elokuva on matkakuvaus Turkin takapihalle, Kurdistanin vuoristoon. Sodan runtelemia ihmiskohtaloita, kamppailuja kurdien oikeuksien ja elinolojen puolesta. Filmi on esitetty mm. Glasgow'n kansainvälisillä ihmisoikeuselokuvien festivaaleilla ja Amnestyn elokuvafestivaaleilla Vancouverissa.